Test

Slik kan vi løse vår felles unnlatelsessynd

14.12.2023 | Skrevet av: Av Lars Fr. Mørch, daglig leder i Namdal næringsforening
Vi er i ferd med å tømme overflodshornet og det blir stadig tydeligere at utenforskapet – vår felles unnlatelsessynd – ikke er mulig å bære.
 
Privatøkonomien til folk flest er blitt langt trangere, og kommuneøkonomien rakner. Da kommunedirektør Karl Anton Swensen nylig varslet et kuttbehov for Nærøysund kommune på nesten 130 millioner kroner, presenterte han tall som virkelig gir grunn til bekymring:
  • Hver femte innbygger mellom 20 - 66 år står utenfor arbeid og utdanning
  • Fra 2020 til 2022 økte antall barn i familier som mottok sosialhjelp med 50 prosent
  • Så langt i 2023 har økonomisk sosialhjelp økt med 22 prosent
At så mange står utenfor arbeid og utdanning når eldrebølgen for alvor skyller innover oss og kommunen skal kutte driftsutgiftene med 130 millioner kroner, utfordrer hele lokalsamfunnet. Problemet forsterkes ved at hver tredje av dem som må ha sosialhjelp til livsopphold i Nærøysund er under 30 år.

Et utenforskap på over 20 prosent er i Nærøysund et paradoks det er vanskelig å forstå. I denne kommunen har lønningslistene vokst med rundt 200 ansatte hvert av de siste årene. Behovet for arbeidskraft er fortsatt stort.

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) har bedt Nærøysund, Bindal og Leka kommuner om å ta imot 150 nye ukrainske flyktninger i 2024. Til neste år kan antall personer mellom 20 - 66 som står utenfor arbeid og utdanning øke til over 1.500.  

Virksomheter har det siste årene brukt store ressurser på å rekruttere nok hoder og hender til regionen. Mange bedrifter opplever at det er utfordrende å få mange nok av dem til å bli værende lenge nok til å bli nærøysundere.

I samarbeid med hjelpeapparatet, NAV og kommunen rettet næringslivet i høst fokuset mot utenforskapet gjennom fagkonferansen «Fellesskap for fremtiden». Den kommunale budsjetthøsten aktualiserer og forsterker behovet for å tenke nytt om vårt eget utenforskap:

Hvem har råd til å la sambygdinger stå utenfor? Ikke kommunen. Ikke næringslivet. Ikke sambygdingen.

På fagkonferansen i oktober kom det fram at det står 1,5 millioner ubrukte tiltakskroner hos NAV. Det betyr at vi så langt i år har unnlatt å hjelpe sambygdinger tilbake til jobb og inntekt tilsvarende 1.000 kroner per person. I skrivende stund ligger 60 ubesatte stillinger ute i Nærøysund, Leka og Bindal på arbeidsplassen.no. Jobbene som er lyst ledige bare denne måneden, er nok til å halvere utenforskapet i regionen under 30 år.

Våre bedrifter skriker etter blant annet lagermedarbeidere, butikkmedarbeidere, kundebehandlere, bartendere og sjåfører. Næringslivet ønsker å ansette selv, ikke få dem tildelt fra det offentlige. Så hva hadde skjedd om bedriftene og det offentlige inngikk et samarbeid for å gi de ubrukte tiltaksmidlene varig virkning i form av fast arbeid heller enn arbeidstrening?

Vårt næringsliv har et betydelig udekket arbeidskraftbehov, som det kan tas utgangspunkt i. Ut fra dette kan næringslivet selv utlyse plasser i kurs- og utdanningsløp tilpasset jobber som enten er ubesatt eller kommer til å bli ledige i bedriftene. Jobbmatch-opplæringen er åpen for søkere, som får plass gjennom utvelgelsesintervjuer med bedriftene som har eller får de ledige jobbene. Det offentlige og Nav gjør som i dag, og sikrer kandidatene inntekt i opplæringsperioden. På denne måten kan næringslivet nærmest inngå ansettelseskontrakter ved opptak til kvalifiseringstiltaket, dekke deler av sitt arbeidskraftbehov samtidig som utforskapet kan reduseres.

Våre medlemsbedrifter har allerede skapt og fortsatt skaper banebrytende tjenester og produkter i verdensklasse. Med dette vil Namdalskysten Næringsforening invitere kommuner og offentlige hjelpeapparatet til et felles lokalt innovasjonsløft for å redusere utenforskapet til fordel for fellesskapet.
 
facebook

Siste nytt